Faceți căutări pe acest blog

5 martie 2013

Fitzi - Jurnal de 1 an si 9 luni (21 de luni)

 
 
Pe 6 martie, maimutica implineste 1 an si 9 luni!
 
 
 
De la ultimul bilant (de 18 luni) sturlubatica Izzie Lizzie a mai bifat o boala a copilariei (roseola infantum), asa ca a stagnat in greutate. Are cam 10,5 kg si 88 cm (mai inalta cu 1 cm decat verisorul Gogo la aceeasi varsta, insa mai slabuta cu 1,6 kg). 8 dinti (incisivii) si 4 molari.
A acumulat insa foarte multe cuvinte in vocabular, repeta cam 50% din ce ii spun si a inceput sa formuleze si scurte propozitii: e bun, nu e bun, nu mai e, asta e mama, nu vreau asta.
Programul ei e cam asa: se trezeste intre 7 si 9, doarme intre o ora si 2 ore la pranz iar seara adoarme intre 10-11. Papa in total 300 ml de lapte praf (dat la lingura, 150 dimineata si 150 seara), supa/ciorba cam 4 polonice pe zi (dat in 2 reprize), carne cam 3 linguri pline, un iaurtel de 150 grame, o banana si jum de mar/portocala. Ii gatesc fara sare/zahar insa ii dau sa guste, daca vrea, din mancarea noastra: din ciorba noastra, de ex.
Nu stie de dulciuri, insa mai primeste ocazional cate o bucatica mica de ciocolata de 70-80% cacao.  Stie ca locul ei e in frigider si se duce la el, pune mana pe usa si un degetel la gurita si cu o voce suava cerseste: buuun, buuun! Cand ceva nu ii place (si sunt foarte multe mancaruri care nu ii plac), zice foarte hotarata: Nu! Nu-i bun (pronuntat intr-o singura silaba).
Ziua mai ciuguleste un pic de paine cu unt, bucatele de snitel, mozzarela (e singura branzica pe care o accepta si asta foarte rar), paste, rosii, pizza facuta in casa...nu are o mancare preferata, pe care i-as putea-o da oricand si oricat, insa singurul lucru care nu poate efectiv sa lipseasca e gadi-gadi! Gadi-gadi sunt pastilutele mastciabile cu proplis si vitamina C sau eccinaceea. Stie sa le suga inca de la 1 an si un pic...e innebunita dupa ele, ar manca o cutie intreaga (pediatri ne-au asigurat ca poate manca mai multe pe zi, deoarece excesul de vit c se elimina in urina). Am gadi-gadi peste tot: in toate buzunarele, gentile, sertarele, in masina. E singurul lucru cu care o pot santaja 100%. Functioneaza intotdeauna! Pastilele ii plac mult de tot (isi ia singura pastiluta de vigantoletten cu apa), insa siropuri nu ia nici cu forta (deoarece ea nu bea decat apa, laptele fiind dat la lingura. Nu a baut niciodata ceai sau suc). Cand a avut roseola si a facut febra 2 zile a fost un adevarat chin sa ii dam antitermicele. Ti le scuipa efectiv in fata!
Ii place sa se spele pe dinti, insa ma lasa sa o spal eu intai si apoi insista si ea. Eu o spal cu pasta de dinti gennadent junior de la plafar (are 98% substante naturale, fara fluor, fara spumanti, fara parabeni, cu argila. Costa 6,5 lei). Numai pasta asta accepta!
Cu doctorii e prietena la catarama. Nu de alta, dar am investit mult in aceasta relatie! Sta la consultat/ascultat/masurat si dezbracat ca un miel la taiere. Deschide gurita cand i se spune, sta linsitita cand ii e ascultata inimioara, a stat si la dentist cand am fost la control, a stat si la ecografie abdominala sau de cord. La analizele de sange (i-am facut de vreo 9 ori pana acum) maraie un pic, mai mult de control, fara lacrimi, insa nu se zbate si nu protesteaza prea mult. O data a chiar aplaudat la sfarsit.
E innebunita dupa baie! Baia pt ea reprezinta un alt mijloc de santaj...ar face orice pentru o baie. Nu o poti scoate din cada decat cu forta si cu urlete. Nu protesteaza nici la spalatul pe cap, uneori se spala singura si pe par.
Degetelul a ramas prietenul ei cel mai bun! Am incercat sa ii punem chiar si usturoi (pe care nu il suporta deloc), insa a continuat sa il suga fara sa se strambe prea mult. I-am pus si urgo (i l-am desenat sa il accepte usor) insa il sugea cu tot cu urgo. I l-am pansat cu fasa, insa a inceput sa il suga pe cel de la mana dreapta...deocamdata nu avem o solutie. Mai ramane sa incercam oja mavala si sa asteptam momentul intrarii la cresa, unde poate puterea exemplului altor copii o va determina sa renunte.
E foarte cocheta, ii place sa se priveasca in oglinda, mereu probeaza prin casa cate o caciulita, esarfa, bluzita...e absolut nebuna dupa pantofi...are sertarul ei cu vreo 5 perechi de cizmulte/adidasi/pantofiori noi, mai mari, pe care ii probeaza zilnic. I se pune pata pe cate un articol de imbracaminte sau incaltamine si pana nu adoarme nu i le poti scoate.
Ii place sa danseze (are niste miscari de robocap superbe), sa scrie (stie de pe la 10 luni sa scrie cu pixul), ii plac gadgeturile (stie sa umble si cu ochii inchisi pe telefon, tableta...atenteaza si la laptop), ii plac foarte mult cateii si porumbeii (ceea ce si vede zilnic cu zecile la noi in zona), si nu-i place sa stea sau sa se joace singura absolut deloc!
 
 

Niciun comentariu: